skip to Main Content

Betongslipning & Polering av betonggolv

Under de sista 15 åren har slipning av betonggolv fullkomligt exploderat, vilket är väldigt bra för miljön då det är den golvmetoden som förmodligen belastar miljön minst, det har gjort investeringar billigare, och livslängden på golven oändligt mycket längre är tidigare lösningar med pågjutningar, epoxi, färg, massa golv osv. Listan är lång på fördelar, men det finns även här vissa tillfällen där man ska välja andra alternativ. Att slipa och polera betonggolv kan göras på oändligt många olika sätt. Vi ska försöka hjälpa dig att hitta rätt typ av slipning/polering för just ditt ändamål eller annan typ av golvlösning.

Vad är slipning och polering?

Slipning av Betonggolv 1

Detta är oftast det första slipsteget på betong. Det kallas för grovslipning.

Slipning är att avverka, plana ut golvet, slipa bort betong huden (ca 3mm) detta med grov industridiamant. Lämnar en repig yta för att tex. Poleras vidare, Dammbindas, Målas osv.

Eller så har önskemålet redan uppnåtts här.

Med Sveriges väderförhållande är det vanligt med betonggjutningar som inte gått som önskat. Med grovslipning kan de flesta dåliga gjutningar repareras.

Det fungerar som sandpapper, högre tal finare korn/diamant

Första slipverktyget 25 Grit (Diamantkron storlek)

Andra slipverktyget 40 Grit, lite finare för att få bort de djupa reporna från första slipningen.

Slipning av Betonggolv 2

Matt Polering är att skapa finare yta med fin industridiamant. Här polerar vi till en sidenmatt yta sk 3 stegslipning.

Förarbetet, slipningen har stor betydelse.

Tredje poler/slipverktyget 80 Grit (Diamantkorn storlek)

Slipning av Betonggolv 3

Blank Polering  Här polerar vi alla polersteg till den blankaste ytan som vi kan få fram och avslutar med den superfina industridiamant i 3000 grit.

Förarbetet, slipningen är avgörande. Golvet måste vara helt plant, utan svackor.

Fjärde polerverktyget 150 grit (Diamantkorn storlek)

Femte polerverktyget 200 grit

Vattenglas, betong härdare / dammbindare appliceras

Sjätte polerverkyget 400 grit

Sjunde polerverktyget 800 grit

Åttonde polerverktyget 1500 grit

Nionde polerverktyget 3000 grit.

Value for money

I takt med att maskintillverkare/entreprenörer/ slipverktyg tillverkare har velat knyta till sig marknaden med varumärken på slipmetoder, certifieringar osv. är det idag en djungel att välja rätt. Välja därför en oberoende entreprenör som inte är låst att bara styra in dig på vissa typer av slipningar, enskilda fabrikat, städmaskiner, och underhållsprogram. Det är viktigt att du får ett anpassat golv och utförande efter just era behov så du inte betalar för nått du inte kan ta del av eller behöver.

icons-betongslipning-03

Anpassat till dina behov

Din verksamhet kanske klarar sig bra med en avslipning och en dammbindning, och då ska du inte köpa mer än det. Eller så kanske verksamheten är ett ren rum med elektroniktillverkning i, då ska du ha ett lättstädat ESD golv. Valen är många. Hör av dig vi finns för att hjälpa dig välja rätt efter just dina förutsättningar och behov för verksamheten.

icons-betongslipning-05

Miljöbelastning

Även att slipa betong golv belastar miljön, maskiner ska tillverkas & drivas av el. Personal ska resa i bilar till arbetsplatser, slipmaterial ska användas osv. Det bästa för miljön är ett golv som inte finns, och på sätt och vis är det just vad ett slipat betonggolv är, man lägger inte in nått utan förädlar nått man redan har, med tanke på det så är det ekologiska fotavtrycket svår att slå när du väljer detta altenativ.

icons-betongslipning-04

Livslängden

Ett slipat och polerat betonggolv håller lika länge som fastigheten. Vist kan det tappa glans med åren och då går det bra att göra en ny toppolering. Vid färg, massagolv, epoxi, spacklingar så finns det en risk att man måste riva det när det är dax att renovera för att lägga in något nytt i framtiden. Därför är alltid vårt första alt. att slipa och polera betong, så länge det är rätt för verksamheten.

Steg för steg -> Betongslip- och polering

Slipning av Betonggolv 5

Här ska vi visuellt ge dig en idé över tillvägagångssättet, här på en mindre yta.

Den blanka ytan som maskinen står på är vad som har slipats/polerats fram i betonggolvet, dvs. under betonghuden som ligger kvar runt om.

 

Om du vill se större utförande på arbeten, & info hur IGS arbetar Klicka här.

Men börja med den snabba förloppet nedan först..

Noggrannhet, focus & kostnadsmedvetenhet

Att slipa betonggolv är ett hantverk som tar flera år att bemästra, för att bli riktigt skicklig måste det finnas noggrannhet och känsla, och en ständig nyfikenhet för allt nytt som finns att tillgå från olika tillverkare av diamant och maskiner. Detta är vår focus, och har varit sen 2005.

Att bestycka slipmaskiner med industridiamant är kostsamt, IGS är inte låsta till vissa diamant leverantörer, utan kan alltid erbjuda våra kunder de kostnads effektivaste slipdiamanterna. Hos IGS betalar du bara för den åtgång som förbrukats till ditt golv.

( Bild med skjutmått på ett slipverktyg)

 

IGS har slipat och polerat över 1,5 miljon m2 golv. Vi tackar våra kunder för deras återkommande förtroende. Och välkomnar nya kunder, och derras golv att förädlas.

Arvind Kedia

VD

Slipning av Betonggolv 13